Som nabo lægger du ofte mærke til små forandringer i hverdagen. Derfor kan du blive bekymret for om de mennesker, du deler boligområde med, har det godt eller får den hjælp, de har brug for. Din bekymring kan f.eks. være:
-
- Bekymring for en beboers mentale eller fysiske ve og vel.
- Lugtgener fra en lejlighed.
- En beboer, som udviser en bekymrende adfærd.
- En beboer, som har behov for praktisk hjælp i boligen.
- Bekymring for om en beboer er ved at udvikle demens.
Nogle tegn er tydelige, andre mere svage. Uanset hvad, er det vigtigt at tage dem alvorligt og vide, hvordan man bedst reagerer – både med omtanke og respekt.
Snak med naboen, du er bekymret for
Er du bekymret for en nabo, du har et godt forhold til, så tag en snak og spørg, om du kan hjælpe. Ved behov for praktisk hjælp, vejledning eller støtte, kan du kontakte Boligservice – kontaktoplysninger findes på SABs hjemmeside under din afdeling.
Kontakt Boligservice
Nogle gange er det ikke muligt eller hensigtsmæssigt selv at tage snakken med den beboer, du er bekymret for. I så fald kan du kontakte Boligservice og dele din bekymring med dem.
Boligservice kan hjælpe med at vurdere situationen og – hvis det er relevant –kontakte kommunen.
Er du bekymret for et barn eller en ung under 18
Alle har pligt til at underrette kommunen, hvis man har viden om at et barn eller ung udsættes for vanrøgt, nedværdigende behandling eller lever under forhold, der kan bringe dets udvikling i fare.
Du har mulighed for at være anonym både elektronisk og ved underretninger over telefonen. Ønsker du at være anonym er det vigtigt, at du ikke oplyser navn, telefonnr. og relation til barnet.
Akutte situationer
Akutte situationer er situationer som kræver indgriben her og nu, fx:
-
- Husspektakler.
- Beboere, som er til fare for sig selv eller andre (eks. selvmordstrusler, truende adfærd).
- Beboere, som udviser tegn på psykotisk adfærd (råb og skrig i længere tid, usammenhængende tale, ser/hører/lugter ting som ikke er der).
- Beboere, som smider genstande ud ad vinduet.
- Beboere, som har brug for akut sundhedsfaglig vurdering.
Ring 112
Ring 112 ved akut behov for politi, ambulance, brandvæsen eller miljøberedskab. I København kan Sociolancen tilkaldes via 112 – et tilbud med sundheds- og socialfagligt personale, særligt i situationer med uklart behov.
Hvordan underretter jeg kommunen?
Du kan underrette elektronisk via www.borger.dk
Bor du i Københavns Kommune, kan du også kontakte Borgercenter Børn og Unge i din bydel – læs mere om kontakt oplysninger nedenfor.

Læs også
Læs mere om byudvikling i SAB
